Ahrsteig 110km. |
Door Duitslands rode wijn paradijs, het Ahrdal, en de aangrenzende Eifel loopt de AhrSteig, een pittige wandelroute in het noorden van Rijnland-Palts.
De AhrSteig een wandeling langs schilderachtige dorpen, landelijke weidepaden, smalle rotspaden, imposante plateaus of levendige wijnplaatsjes.
De route van de AhrSteig wordt bovendien gekenmerkt door fraaie uitzichten over het romantische Ahrdal, over de Eifel en over het Rijnplateau.
Het traject van de AhrSteig is circa 110 kilometer lang. De wandelroute, die aangelegd is volgens de richtlijnen voor bewandelbare kwaliteitswegen in Duitsland, bestaat uit
twee deelstukken, die door vier verbindingswegen met elkaar verbonden zijn. Het telkens in blauw of rood gespoten AhrSteig-logo, wijst de wandelaars zeker de weg door het Ahrdal.
Het westelijke AhrSteig-traject (gemarkeerd met het blauwe AhrSteig-logo) begint in Blankenheim aan de bron van de Ahr en leidt tot Altenahr-Kreuzberg en is 58 km lang.
Het oostelijke traject (met rood AhrSteig-logo) start in Walporzheim en strekt zich uit langs de Ahr via Bad Neuenahr-Ahrweiler tot aan het slot van Sinzig en uiteindelijk tot
aan de monding van de Ahr in de Rijn is 25 km lang.
Beide deelstukken kunnen worden bewandeld en met elkaar worden verbonden door vier mogelijke verbindingdsroutes: wandelaars kunnen
over twee door de Eifelvereniging doorlopend gemarkeerde Ahrsteig-verbindingswegen (AV 1 en AV 2), over de Rodewijnroute of de Ahrdalweg, het Ahrdal volledig doorkruisen.
Alle vier start- en finishpunten van de verbindingstrajecten liggen telkens in de buurt van stations, want voor de verbinding tussen de afzonderlijke stukken kan ook de
Ahrdal-spoorlijn worden gebruikt. Op de betreffende begin- en eindpunten van de AhrSteig wordt informatie aangebracht over de verbindingswegen en over het openbare vervoer.
Het oorspronkelijke plan om een doorlopende route aan te leggen van de bron van de Ahr tot aan de monding ervan in de Rijn, moest voorlopig worden opgegeven. Hoewel de
verbindingswegen nu vier individuele mogelijkheden bieden, blijft het doel om de beide deelstukken t.z.t. samen te voegen tot één AhrSteig.